نکات درمان با وارفارین

نکات کاربردی درمان با وارفارین
وارفارین یک داروی ضد انعقاد خون است و باعث مهار ساخته شدن فاکتورهای انعقادی در کبد می شود. نکته مهمی که باید در نظر گرفته شود این است که وارفارین بر روی فاکتورهای انعقادی ساخته شده از قبل تاثیری ندارد و در نتیجه شروع اثر آن با تاخیر همراه است.
به طور معمول 5 تا 7 روز طول می کشد تا اثرات ضد انعقادی وارفارین ظاهر شود.
به همین دلیل هنگامی که برای بیماری وارفارین تجویز می شود، عموما همراه با یک ضد انعقاد تزریقی ( مانند هپارین یا انوکساپارین ) برای یک مدت کوتاه ( معمولا 5 روز ) مصرف می شود و هر زمان INR بیمار به محدوده درمانی رسید، ضد انعقاد تزریقی قطع شده و درمان با وارفارین به تنهایی ادامه می یابد.
این INR که هی میگن قضیه ش چیه کلا ؟
INR یک شاخص است که بوسیله آن میتوان به این نتیجه نرسید که آیا بیمار از درمان با وارفارین در حال سود بردن است یا خیر.
با یک آزمایش خون ساده می توان شاخص INR را در بدن اندازه گیری کرد. عدد INR برای افراد عادی و کسانی که وارفارین دریافت نمی کنند حدود 1 باید باشد. هر چه این عدد بیشتر باشد احتمال خونریزی بیشتر خواهد بود.
در افرادی که وارفارین دریافت می کنند، عدد INR عموما باید بین 2 تا 3 باشد. هر چه این عدد از 2 بیشتر باشد ریسک بروز خونریزی بیشتر می شود، و هر چه این عدد از 2 کمتر باشد، ریسک ایجاد انعقاد خون و تشکیل لخته افزایش می یابد. بنابراین در افراد دریافت کننده وارفارین چنانجه INR بین 2 تا 3 باشد، نتیجه رضایت بخش است.
عوارض وارفارین چیه ؟
با توجه به اینکه وارفارین یک داروی ضد انعقاد خون است، پس مهم ترین عارضه آن هم خونریزی می باشد. اگر کنار وارفارین از داروهای دیگری که ریسک خونریزی را افزایش می دهند مانند آسپیرین یا کلوپیدوگرل ( با نام های تجاری پلاویکس یا زیلت)، امگا 3 و … استفاده کنیم ریسک خونریزی افزایش می یابد.
خطر خونریزی در افراد بالای 65 سال، افراد با سابقه خونریزی گوارشی و سکته مغزی بیشتر است.
در روزهای ابتدایی شروع وارفارین ممکن است تغییر رنگ همراه با درد در ناحیه بافت سینه ها و کشاله ران و آلت تناسلی ایجاد شود که بتدریج به سمت سیاه شدن پیش می رود. در صورت بروز این عارضه باید وارفارین را قطع نمود و بعدا با دوز کمتر و در کنار یک ضد انعقاد تزریقی مجددا آن را شروع کرد.
یک عارضه نادر دیگری که ممکن است حین درمان با وارفارین رخ دهد بنفش شدن انگشت شست پا است که معمولا 3 تا 8 هفته پس از شروع مصرف وارفارین رخ می دهد. در این عارضه انگشت شست پا با اعمال فشار بی رنگ می شود. در صورت بروز این عارضه درمان با وارفارین باید قطع شود. زیرا که می تواند با نارسایی کلیوی و مرگ همراه باشد.

تداخلات دارویی وارفارین چیاس ؟
با توجه به تداخلات دارویی زیاد و مهمی که وارفارین دارد، کلیه تداخلات دارویی مهم و نکات مهمی که جهت رفع این تداخلات باید در نظر گرفته شوند، را در قالب یک فایل صوتی با ارزش گرد آوری کرده ایم که از انتهای همین صفحه می توانید بصورت رایگان دانلود کنید.
وارفارین چجوری باید مصرف بشه ؟
دوز شروع دارو بر اساس سن، وضعیت تغذیه ای و سایر داروهای مصرفی بین 2/5 تا 10 میلی گرم روزانه است. تنظیم مجدد دوز بر اساس اندازه گیری INR صورت می گیرد. ویتامین K می تواند اثرات وارفارین را برگرداند و در واقع پادزهر مسمومیت با وارفارین است.
بعضی بیماری ها وشرایط بالینی بر عملکرد وارفارین تاثیر می گذارند که حائز اهمیت می باشند و حین درمان با وارفارین باید مد نظر قرار گیرند:
1- سن بالا می تواند باعث افزایش حساسیت به وارفارین شود و ریسک خون ریزی افزایش می یابد. ( در بیماران مسن ذخایر ویتامین K کاهش می یابد.)
2- مصرف الکل بصورت حاد می تواند باعث افزایش INR شود. در حالیکه در بیمارانی که بطور مزمن الکل مصرف می کنند به دوز بالاتری از وارفارین نیاز دارند.
3- در بیماری های کبدی، حذف وارفارین از بدن کاهش می یابد و لذا ریسک خونریزی افزایش می یابد.
4- در بیماری های کلیوی نیز احتمال خونریزی ناشی از وارفارین افزایش می یابد.
5- در بیماران با نارسایی قلبی، احتمال خونریزی با وارفارین افزایش می یابد.
6- هر گونه تغییر در محتوای ویتامین K مصرفی می تواند باعث تغییر در عملکرد وارفارین شود. مثلا سبزیجات سبز همچون اسفناج و کلم بروکلی محتوای ویتامین K بالایی دارند و بیمار حین درمان با وارفارین نباید محتوای دریافتی خود را تغییر دهد. این موضوع در فایل صوتی تداخلات وارفارین بطور کامل توضیح داده شده است.
7- در کم کاری تیروئید معمولا باید دوز بیشتری از وارفارین دریافت شود.
8- در پرکاری تیروئید معمولا نیاز به دوز کمتری از وارفارین است.
9- استفاده از سیگار وتنباکو می تواند باعث افزایش نیاز به وارفارین شود.
10-تب، عفونت و التهاب حاد، بدخیمی واسهال میتوانند منجر به افزایش INR و افزایش ریسک خونریزی شوند.
چنانچه همچنان سوالی از این قسمت دارید در قسمت دیدگاه ها مطرح بفرمایید تا به آن پاسخ داده شود.
دیدگاهتان را بنویسید